Blog

Organuret: Sådan støtter du dine indre organer i løbet af dagen

Organuret: Sådan støtter du dine indre organer i løbet af dagen

Organuret stammer fra traditionel kinesisk medicin og giver indsigt i, hvordan vores livsenergi (chi) strømmer gennem vores krop og organer i løbet af døgnets 24 timer. Vidste du fx, at leveren er mest aktiv mellem kl.1-3 om natten, mens dit hjertes energi er på det højeste midt på dagen mellem kl.11-13? Hvis du oplever fysiske eller mentale ubalancer i løbet af dagen, kan det derfor have sammenhæng til de forskellige organers mest aktive perioder og eventuelle energetiske ubalancer her. Læs mere og lær, hvordan du bedst støtter dine organer i løbet af dagen.

Sådan støtter du dine organer i løbet af døgnet

Kl. 03.00-05.00: Lungerne

Sidst på natten og tidligt om morgenen er dine lunger mest aktive. Her styres åndedrættet, og lungeenergien hjælper blandt andet til med at slippe det, der var, og skabe rum til det nye. Når din lungeenergi er i balance, kan du lettere give dig hen til søvnens dybe, naturlige åndedræt og mærke kroppens fornyede energi, når du vågner. Ubalance i lungerne kan omvendt medføre uro i dette tidsrum, søvnløshed, følelser som tomhed eller sorg. Lungernes energibane løber fra tommelfingeren langs indersiden af armen til et punkt under kravebenet. Du kan derfor balancere og støtte din lungeenergi ved at lave yogastillinger, der strækker armene. Prøv fx gorillaen eller brækket vinge. Hold hver stilling i 3-5 minutter.

Prøv også videoen Wings: Hænder, arme og skuldre

Kl. 05.00-07.00: Tyktarmen

Tyktarmen er mest aktiv i de tidlige morgentimer, hvor kroppen giver slip på gårsdagens affald og tarmen tømmes. Det er derfor en god idé at stå op og komme på toilettet i det tidsrum, så kroppen kan blive klar til at modtage ny næring. Oplever du forstoppelse eller diarré eller mentale udfordringer som udpræget stædighed, kan det skyldes ubalancer i tyktarmen. Tyktarmens energibane løber langs ydersiden af armen, hen over skulderen, kraveben og hals til et punkt under modsatte næsebor. Har du mistanke om ubalancer i tyktarmen, kan du derfor med fordel starte dagen med et par yogastillinger, hvor armene strækkes. Prøv fx barnets stilling med armene fremad, skrædderstilling med sidestræk eller en klassisk hvilestilling med strakte arme og ben. Hold gerne hver stilling i 3-5 minutter.

Find øvelserne i videoen her: Open and energized.

Kl. 07.00-09.00: Mavesækken

Når tyktarmen er tømt, overtager mavesækken den høje aktivitet og gør sig klar til at fordøje dagens nye næring. Derfor er det en rigtig god idé at indtage et solidt morgenmåltid i denne periode. Samtidig kan dette tidsrum være godt til at indsamle ny viden eller gå en tur. Oplever du ustabilt blodsukker eller mangel på jordforbindelse, kan det skyldes ubalancer i mavesækken. Mavens energibane løber langs hele forsiden af kroppen, og det kan derfor være en god idé at lave nogle bagoverbøjninger her – gerne med stræk for lår eller ankel. Prøv fx sfinks, saddel eller hvilestilling på maven. Hold hver stilling i 3-5 minutter.

Find nogle af øvelserne i denne video: Styr på Saddle Pose.

Kl. 09.00-11.00: Milten

Din milt er mest aktiv mellem kl.9-11, hvor den blandt andet udfører den essentielle opgave at transformere al den næring, mavesækken har modtaget, til kroppens livsvigtige chi. Både mave og milt forbindes til jordelementet, og balancer her vil ofte opleves som en stabil, centreret energi. Derfor oplever mange, at de koncentrerer sig bedst om formiddagen, og at formiddagstimerne er et godt tidspunkt til at arbejde eller studere. Omvendt kan ubalancer i milten opleves som bekymringer eller tanker, der kører i ring. Miltens energibane løber fra ydersiden af storetåen op langs indersiden af benet og op over hoften og torsoen til lige før armhulen. Ligesom ved maveubalancer kan bagoverbøjninger være en god idé her sammen med stillinger der strækker svangen og tæerne.

Prøv fx helten/knælende fodåbnerposition eller prøv fx yogavideoen Bagoverbøjninger for begyndere. Eller prøv denne dejlige Milt-massage.

Kl. 11.00-13.00: Hjertet

Hjertet bærer kroppens stærkeste yangenergi, og er derfor mest aktivt midt på dagen, hvor solen, lyset og varmen er på sit højeste. Mange vil opleve en høj energi her, da hjertet sender det iltede blod fyldt med livsenergi ud til hver en celle. Energien kan med fordel bruges på en god og hyggelig frokost med mennesker, du holder af, eller en god gåtur. En balanceret hjerteenergi opleves gennem følelser som empati, tillid og harmoni, mens ubalancer kan opleves fysisk som kolde hænder og fødder eller mentalt som mere manisk, overgearet energi. Hjertets energibane løber i armene, og yogastillinger med stræk for armene vil være gode til at balancere hjerteenergien. Prøv fx hundehvalpen, barnets stilling med strakte arme eller hvilestilling med strakte arme og ben. Hold hver stilling i 3-5 minutter.

Prøv også yogavideoen: Blidt flow for hofter og hjerte.

Kl. 13.00-15.00: Tyndtarmen

Kl. 13 overtager tyndtarmen den aktive energi, og sorterer den næring, kroppen har modtaget. På samme måde kan vi mentalt opleve at kunne sortere i de indtryk og informationer, vi har indsamlet i løbet af formiddagen. Ubalancer i tyndtarmen kan ofte opleves som uklarhed, usikkerhed eller ensomhed. Fysisk kan en tyndtarm i ubalance opleves som mavesmerter eller oppustethed. Tyndtarmens energibane løber fra din lillefinger op langs bagsiden af armen hen over skulderbladet og op til øret. Yogastillinger med stræk for armene vil derfor være gode til at balancere din tyndtarm. Prøv fx bananen eller brækket vinge. Hold hver stilling i 3-5 minutter.

Prøv også yogavideoen Balancer din indre ild, hvor der er fokus på tyndtarmen.

Kl. 15.00-17.00: Blæren

Din blære er mest aktiv mellem kl. 15-17, hvor den blandt andet hjælper dig med at udskille affaldsstoffer gennem urinen. Blæren forbindes til vandelementet, og en blære i balance kan give en følelse af øget fleksibilitet og tilpasningsevne – dog uden at gå på kompromis med din egen vilje eller retning. Modsat kan en blære i ubalance netop vise sig ved større frygt for forandringer. Blæren forbindes ofte med ryggen og energibanen her løber på hele bagsiden af kroppen. Foroverbøjninger vil derfor kunne give ekstra støtte til blæren, prøv fx en klassisk stående foroverbøjning eller ploven. Hold hver stilling i 3-5 minutter.

Prøv yogavideoen Ro på og ny energi, hvor der er fokus på Nyre- og blæremeridianerne. 

Kl. 17.00-19.00: Nyrerne

Nyrerne bærer kroppens stærkeste yinenergi, og perioden mellem kl. 17-19 er derfor et godt tidspunkt at vende fokus mere indad, lade tankerne flyde finde ro. Samtidig er perioden god til at mærke efter, om du måske har brugt lidt for meget energi eller været stresset i løbet af dagen. Hvis det er tilfældet, vil du ofte føle dig særligt træt og udmattet her. Er nyrerne i balance kan du føle dig stærk og viljefast (uden at blive overambitiøs eller stædig). En ubalanceret nyreenergi vil omvendt ofte give udslag i uro, frygt, utryghed eller fysisk som lændesmerter. Nyrens energibane løber langs indersiden af benet og op over midten af torsoen og op til kravebenene. Du kan derfor med fordel lave blide bagoverbøjninger i dette tidsrum for at støtte dine nyrer. Prøv fx sælen eller fisken. Hold hver stilling i 3-5 minutter.

Find nogle af øvelserne i videoen her: Relax and release fear, hvor der er fokus på at udrense nyrerne.

Kl. 19.00-21.00: Kredsløb og seksualitet

Kl. 19-21 er dit kredsløb og hormonsystem mest aktivt. De er ikke forbundet til et specifikt organ, men giver energi og beskyttelse til blandt andet hjertet, skjoldbrugskirtlen, binyrerne, æggestokkene og testiklerne. Kærlighed og intimitet er en god ting at fokusere på i tidsrummet, og en balanceret energi her vil ofte bringe alment velvære i krop og sind med sig. Omvendt kan ubalancer i kredsløb og seksualitet vise sig som angst, ensomhed og hormonelle ubalancer. Kredsløbets energibane løber fra pegefingeren op langs undersiden af armen og slutter ved brystvorten. Yogastillinger hvor du arbejder med armene er derfor gode til at balancere energien her, prøv fx ørnearme eller knudearme. Hold hver stilling i 3-5 minutter.

Find øvelserne i videoen her: Ørnen - fokus, målrettethed og mod

Kl. 21.00-23.00: Trevarmer/Endokrin

Trevarmeren er et energisystem, der regulerer temperaturen i brystet, maven og bækkenet. På denne måde balanceres både åndedræt, fordøjelse og forplantning her. Samtidig symboliserer trevarmeren også varmen til vores venner, familie og bekendte. Det kan derfor være en god ide at dyrke sine venskabelige og familiære relationer i dette tidsrum. Endokrinenergibanen løber fra ringfingeren over håndryggen og op langs bagsiden af armen og slutter ved tindingen. Derfor kan det være en god idé at lave yogastillinger, hvor du arbejder med at strække armene, fx barnets stilling med strakte arme eller universalstræk. Hold hver stilling i 3-5 minutter.

Prøv også videoen: Rotationer - styrk kernen og din bækkenbund

Kl. 23.00-01.00: Galdeblæren

Kl. 23 overtager galdeblæren den aktive energi, og fordøjer blandt andet det fedt, du har indtaget i løbet af dagen. Galdeblærens energi er opadgående og forbindes følelsesmæssigt med at skære igennem og tage beslutninger. Du kender måske selv følelsen af, at det kan være nemmere at træffe en beslutning efter en god nats søvn. Samtidig skal man passe på, at galdeblærens energi ikke bliver for kraftig, så man får tendens til at skære løs og tage beslutninger lidt i øst og vest. Derfor kan det være en god ide at gå i seng inden kl.23, så galdeblæren har ro til at arbejde uden at blive overstimuleret. Ubalancer i galdeblæren kan give følelser af ubeslutsomhed og rastløshed. Galdeblærens energibane ligger på ydersiden af benet og går op over torsoen og slutter helt oppe ved øjenkrogen. Yogastillinger der støtter og stimulerer galdeblæren, er fx svanen og bananen. Hold hver stilling i 3-5 minutter.

Prøv også denne video, med fokus på galdeblæren: Træ - Skab stabilitet og slå rødder.

Kl. 01.00-03.00: Leveren

Ifølge traditionel kinesisk medicin er leveren kroppens store general, der både renser blodet og holder hele kroppens retning og flow. Mentalt står leveren for at udleve og udføre de planer, galdeblæren har hjulpet med at lægge. Ligesom galdeblæren er leverens energi opadstigende, hvorfor vi skal passe på, at energien ikke bliver for kraftig. Hvis din lever er i ubalance, kan du føle dig vred, irriteret og utilfreds – måske have en følelse af, at du ikke har fået taget styring i livet. Hvis leveren omvendt er i balance, kan du føle dig mere venlig, harmonisk og livsglad. Rigtig mange af vores helbredsproblemer stammer fra leveren, så at passe på vores lever og leverenergi vil være rigtig godt givet ud for rigtig mange af os. Du kan stimulere og støtte din leverenergibane i yogastillinger som dragen og den sovende svane. Hold hver stilling i 3-5 minutter.

Prøv også videoen: Fordøjelse og Twists, hvor vi masserer leveren blidt indefra.

Følg os på Instagram