Blog

Omfavn vinterens indadvendte energi med yin yoga

Omfavn vinterens indadvendte energi med yin yoga

Vinteren inviterer os til at søge mere indad, geare ned og bare være uden at gøre. Her kan du læse om nogle af vinterens symboler, og hvordan du med fordel kan bruge yin yogaen til at omfavne en mere rolig og inaktiv energi lige nu.

Lys og mørke

D. 21. december passerer vi vintersolhverv, hvor natten er længst og dagen kortest. Med vintersolhverv går vi igen mod lysere tider – naturen har åndet ud, og kan igen starte sin lange rolige opvågning mod mere energi og lys. Vintersolhverv minder os om, at uden mørke intet lys, og uden lys intet mørke. Vi giver slip på året, der gik, og drømmer intentioner frem om det nye. Alligevel skal vi endnu et par mørke måneder igennem, før foråret for alvor kommer, og vi rigtigt mærker lysets tilbagevenden. Derfor er det vigtigt stadig at læne sig ind vinterens energi lige nu, selvom udsigten til snarligt forår kan krible i kroppen.

De fem elementer

Ifølge traditionel kinesisk medicin er årets gang forbundet til naturens fem elementer: metal, vand, træ, ild og jord. Teorien om de fem elementer bygger på en forståelse af, at vores krop og hverdag er dybt forbundet til det univers, vi er en del af, og at universet omvendt både påvirker og afspejles i det liv, vi lever. Vinteren forbindes til vandelementet, der symboliserer kontakten til det indre, vores inderste liv og kerne. Man kan forestille sig vinterens nøgne træer uden blade, frugter eller andet, der forstyrrer billedet. Her ser vi direkte ind til stammen, til kernen, og kan arbejde fra et indadvendt og observerende perspektiv.

Ønsker du at dykke dybere ned i de 5 elementer anbefaler vi vores yogaforløb Ro og balance med de 5 elementer med Anne Goncalves.

Vandelementet og yinenergien

I vandelementet kulminerer vores yinenergi, og yinkvaliteter som hvile, søvn, afslapning og tid i hjemmet er vigtigt her. Det er derfor en god idé at give dig selv lov til at slappe mere af i disse måneder, vende din opmærksomhed mere indad og øve dig i at være mere end at gøre. Det kan være udfordrende i vores vestlige, til tider hektiske, liv. Her tilbyder yin yogaen en fantastisk hjælpende hånd ind i vinterens bløde energi. Prøv fx denne yin sekvens Stræk vinteren ud af kroppen med Yin yoga med Cecilie Sofie Svensson, hvor vi arbejder med elementet Vand.

Yin yoga for blære og nyre

I teorien om de fem elementer forbindes hvert element med et yin og et yangorgan. Vinterens vandelement repræsenteres af vores nyre og vores blære. I traditionel kinesisk medicin forbindes nyrerne netop med kontakten til vores inderste kerne og intuition, og udfører i øvrigt den helt essentielle opgave at rense vores blod for affaldsstoffer. Blæren sørger efterfølgende for at udskille affaldsstofferne via urinen.

Prøv en blid og nærende yin yogaklasse, fx Ro på og ny energi, med Illona Marquard, hvor der arbejdes med blære- og nyreenergibanerne og mærk, hvordan du kan omfavne vinterens ro og indadvendthed. God fornøjelse!

Følg os på Instagram