Blog

Rodchakraet for ro & grounding

Rodchakraet for ro & grounding

Chakra betyder hjul eller cirkel. Ordet er Sanskrit. Ifølge de gamle indiske tekster har vi syv grundlæggende chakras energicentre – fordelt i kroppen. Det første og nederste chakra er dit rodchakra, hvis sanskritnavn er Muladhara, som betyder rod eller fundament. Rodchakraets energi er vigtig at have i balance, da det er den energi der gør at dit liv føles stabilt og trygt. Dets primære opgave er altså at bidrage med ro og
grounding (jordforbindelse).

Hvad er Rodchakraet?

Rodchakraet repræsenterer dine mest basale behov i dit liv og knytter sig altså til dine fysiske og dine kropslige behov. Din følelse af tryghed i din krop, dit hjem, din økonomi og dit forhold til dine ejendele er alt sammen en del af det der skal være i balance for at have en stærk energi i rodchakraet. Mængden af energi og fornemmelsen af styrke i dette center, kan fortælle dig noget om, hvor fysisk velfungerende og grounded du er. Samtidig kan arbejdet med energien i chakraet smitte positivt af, på de fysiske forhold du oplever at have i dit liv.

Hvor sidder Rodchakraet fysisk?

Rodchakraet befinder sig nederst ved rygraden i bækkenbunden. Lige bag mellemkødet, imellem endetarmen og kønsdelene. Chakraet påvirker blodet og celleopbygning, hele rygsøjlen, ben, nervesystem, tænder, negle og endetarm og er desuden knyttet til dine urinveje og dine nyrer.

Hvilken farve har rodchakraet?

Rodchakraet er symboliseret ved en dyb rød farve. Det er en rolig og groundende farve som er inspireret af jordfarver.

Rodchakraets følelsesmæssige egenskaber

Hvis dit rodchakra er i ubalance eller blokeret kan det vise sig som en følelse af at være forvirret, usikker og flyvsk, måske kan det endda vise sig som angst eller depression. Ved et harmonisk rodchakra, hvor energien er i balance, vil du opleve, at din krop er fuld af vitalitet og du vil mentalt have jordforbindelse, du vil være fokuseret og du vil føle, at du har styr på din krop og dine fysiske omgivelser.

Tre yogaøvelser, der aktiverer Rodchakraet

Yogalærer Maja Krog, anbefaler disse tre øvelser, når du gerne vil arbejde med at balancere og styrke energien i dit rodchakra. Hun siger: ”Yogastillinger kan bruges til meget mere, end blot som positioner du stiller din krop i. Hvis du ved hvilke stillinger, der aktiverer hvilke energier, så kan du med tankens og intentionens kraft rette energien du skaber med stillingen henimod et forudbestemt formål. Disse nedenstående tre stillinger kan alle sammen bruges med formålet at skabe ro og grounding – og altså booste rodchakraets naturlige energi.”

1. Træets stilling// Vrikshasana

Stil dig i træets stilling (se billedet). Træk vejret dybt helt ned til din stående fod. Forestil dig at du sætter rødder ned igennem din fod. Helt ned til Moder Jords muld. Træk energi fra Moder Jord op igennem din fod og lad hendes rolige energi grounde dig i dit rodchakra. Husk at lave stillingen til begge sider.

2. Yoga squat / Malasana

Sæt dig i yoga squat stillingen (se billedet). Evt. kan du lægge en pude eller en klods under dig, hvis det er svært at sidde sådan her. Træk vejret dybt helt ned til din bækkenbund. Forestil dig at din bækkenbund smelter ned imod jorden. Helt ned til kernen af Moder Jord. Lad toppen af hovedet løfte sig opad og skub nænsomt albuerne mod knæene. Slap af i dine hofter og lad tyngdekraften give dig ekstra tyngde ned igennem den nederste del af overkroppen. Mærk freden sænke sig over din krop og dit sind.

3. Maveliggende/Omvendt Savasana

Læg dig på maven med hovedet ud til siden (se billedet). Træk vejret dybt helt ned til din bækkenbund, mærk maven der skubber underlaget væk på indånding. Forestil dig nu, at hele din krop kan smelte ned igennem gulvet og ned i jorden. Mærk hvor tung din krop kan være og mærk at Moder Jord holder dig. Halvvejs igennem stillingen vender du ansigtet til modsatte side.

Sådan mediterer du med dit rodchakra igennem affirmationer

Træk vejret tre gange helt ned til din bækkenbund hvor rodchakraet sidder, mens du mærker en rød energi i dit chakra. Vælg en sætning fra listen som resonerer i dig. Gentag din valgte affirmation 3 gange, mens du virkeligt mærker sandheden i ordene. Er affirmationerne for langt fra din virkelighed, kan du tilføje: Jeg er villig til at opleve, at …

  • Jeg føler mig tryg og tillidsfuld.
  • Jeg er grounded og i ro.
  • Jeg slår dybe rødder.
  • Jorden under mig, holder mig.
  • Jeg har jordforbindelse.

Prøv også denne Rodchakra meditation med Stine Brink.

Ideer til yogasekvenser med rodchakraet

Vil du gerne gå i dybten med Rodchakraet, stimullere det og skabe balance, så anbefaler vi nedenstående videoer: 

Rodchakra: Fundament, stabilitet og grounding med Stine Brink.
Grounding med Rodchakraet med Maja Krog (bemærk at dette er en livestream)

Essentielle olier kan hjælpe dig til at balancere dine chakras

Yogalærer Maja Krog har i mange år brugt essentielle olier som en naturlig del af hendes undervisning. Hun siger: ”Essentielle olier har evnen til at skrue op for dine sanseindtryk og dermed dit nærvær med nuet. Olierne kan derfor støtte dig i at mærke dine chakraenergier og dermed hjælpe dig i din personlige og spirituelle udvikling mod en øget bevidsthed om din energi.”

Lavendelolie kan aktivere din energi i rodchakraet

Til rodchakraet anbefaler Maja Krog lavendel, da denne olie har en beroligende effekt. Yogalæreren siger endvidere: ”Lavendel er en beroligende olie, der hjælper din krop og dit sind i ro. Den hjælper simpelthen dit nervesystem til at slappe af. Forskning har faktisk bevist at man ved forstøvning af lavendel i soveværelset får en mærkbar forbedring af sin søvn.”

Playliste til Rodchakra musik

For mange kan musik være med til at sætte en stemning og derved give lytteren en ekstra opmærksomhed til et særligt tema. Denne playliste er særligt udvalgt til at berolige nervesystemet og aktivere den groundende energi fra rodchakraet. Den kan både bruges under yogasekvenserne ovenfor eller blot som underlægning til meditation eller afslapning: https://open.spotify.com/playlist/4tkXzxWiCUe6YObfrANlMF?si=ae29a5a886544504

Følg os på Instagram