Blog

Trækker du vejret rigtigt?

Trækker du vejret rigtigt?

Du tænker måske ikke over det, men faktisk påvirker din vejrtrækning alle din krops funktioner. Så når du omkring 20.000 gange om dagen trækker vejret ind, vil måden du gør det på kunne bevæge dine fysiologiske og psykologiske processer i forskellige retninger. Vildt, ikke? Læs med her og find ud af, hvordan en mere bevidst vejrtrækning kan gøre dig både sundere, gladere og mindre stresset.

Den vigtige vejrtrækning

Når vi trækker vejret, tilføres kroppen ny ilt, som er helt grundlæggende for vores overlevelse. Hver enkelt celle i kroppen modtager den livsvigtige ilt, og sender samtidig affaldsstoffet kuldioxid tilbage og ud af kroppen gennem udåndingen. Åndedrættet styres primært af vores mellemgulv, der bevæger sig op og ned som et slags stempel hver eneste gang, du trækker vejret ind og ud. Jo mere denne muskel stimuleres, desto bedre kan lungerne udvide sig, og dermed optager kroppen ilten bedre. Det handler ikke om antallet af åndedrag, men derimod om kvaliteten af hver eneste ind- og udånding.

Åndedrættet og følelserne

De fleste af os er måske ikke helt klar over, at vi ikke trækker vejret optimalt. Men faktum er, at vi i vores til tider hektiske hverdag ofte får til vane at trække vejret både hurtigt og overfladisk. Man kan sige, at vejrtrækningen er en direkte spejling af vores indre følelsesliv – er du rolig inden i, vil vejrtrækningen være rolig, men oplever du uro, stress eller ængstelighed, vil det med det samme kunne spores i en urolig vejrtrækning. Og det kan skabe en ond spiral, idet den hurtige og overfladiske vejrtrækning frigiver yderligere stresshormoner. Der er derfor god grund til at give din vejrtrækning lidt ekstra opmærksomhed, særligt hvis du har tendens til stress eller generel anspændthed.

Træk vejret til mere overskud og energi

Når vi trækker vejret for hurtigt, bruger vi ofte munden, og lader kroppen arbejde gennem skulder-, hals- og brystmuskler. Når du begynder at øve dit åndedræt, opbygger du en bedre udnyttelse af lungekapaciteten, der i højere grad vil aktivere både mave, ribben og ryg. Og det kan have stor betydning for dit generelle kropslige velvære. Dybe ind- og udåndinger aktiverer nemlig dit parasympatiske nervesystem, der genopbygger kroppens ressourcer og hjælper kroppen tilbage fra en kampklar stresstilstand til en nærende rest-and-digest tilstand. Kort sagt er vejrtrækningen den hurtigste måde at få ro på nerverne og tilføre kroppen nyt overskud og mere energi.

Oplever du stress og uro? Prøv denne dejlige afspændingssekvens, og mærk, hvordan vejrtrækningen kan blive dit bedste redskab til at finde roen i dig selv.

Følg os på Instagram