Blog

Online yoga: Fordele og ulemper

Online yoga: Fordele og ulemper

Kan du bedst lide at dyrke yoga i et yogastudie, eller foretrækker du at dyrke online yoga derhjemme? Vi tager et ærligt kig på fordelene og ulemperne ved online yoga. 

Frihed eller faste rammer

Fordel: Yoga, når du vil, hvor du vil 
Med online yoga har du adgang til yoga 24/7. Det vil altså sige, at du har ubegrænset adgang til yoga på alle tider af døgnet. Du kan dyrke yoga, inden børnene står op, eller når de er lagt i seng. Du kan tage en kort meditation i frokostpausen eller en afspændende yoga nidra, lige inden du skal i seng. Du kan dyrke yoga i din pyjamas eller nøgen - mulighederne er uendelige, og det er dig, der bestemmer.

Ulempe: Det kræver selvdisciplin 
Den store frihed, som online yoga tilbyder, kan for nogle gøre det svært, at få rullet yogamåtten ud. Her kan det være nemmere, hvis man skal være et bestemt sted, på et bestemt tidspunkt fx til en yogaklasse i et studie. Hvis det er dig, så anbefaler vi, at du bruger vores yogakalender, til at få planlagt din praksis. Her sender vi dig en notifikation, når det er tid til at rulle yogamåtten ud.

Adgang for ALLE

Fordel: Adgang til yoga af høj kvalitet 
Yoga er en udbredt træningsform, men der findes stadig mange steder i landet, hvor der ikke er et yogastudie i nærheden. Her er online yoga genialt. Det giver dig nemlig adgang til yoga, uanset hvor du befinder dig i landet eller verden for den sags skyld. 

Ulempe: Ustabil eller ingen internetforbindelse 
Det eneste krav for at dyrke online yoga er, at du har adgang til internettet. Er din internetforbindelse dårlig, kan det blive mere frustrerende end afslappende at dyrke yoga. Her anbefaler vi, at du dowloader dine yogavideoer via vores app, så du er fri for afbrydelser i din praksis. 

Landets bedste undervisere på afstand

Fordel: Bliv undervist af de bedste
På YogaStream kan du dyrke yoga med en bred vifte af landets dygtigste yogalærer. Alle er certificerede og med mange års undervisningserfarings, hvilket gør, at de er i stand til at videreformidle yoga af høj kvalitet - også gennem en skærmen. 

Ulempe: Yogalæreren kan ikke se dig
Der findes efterhånden meget forskelligt online yoga af meget varierende kvalitet. Det er derfor vigtigt, at du er kritisk, når du finder yoga videoer på nettet. Husk, at alle kan filme yogavideoer og lægge dem online. Det er dog ikke ensbetydende med, at de har kompetencerne til at guide dig sikkert gennem din praksis. 

Du vælger vs. andre vælger for dig

 Fordel: Yoga, skræddersyet til dine behov 
Har du brug for en kort afspænding af nakke og skuldre, eller er du i humør til et energigivende vinyasa flow med fokus kernemuskulaturen? På YogaStream vælger du selv, hvilket fokus du vil have for din praksis, så du får den undervisning, der matcher dine behov.

Ulempe: Jeg ved ikke, hvad jeg har lyst til?
Nogle gange ved man ikke, hvad man selv har lyst til. Og i de situationer, kan det være rart, at der er en yogalærer, der vælger for en. Er du løbet tør for inspiration, så prøv et forløb eller en challenge. Her laver du videoerne én efter én i den angivne rækkefølge i x antal dage. Så slipper du selv for at skulle tage stilling. 

Pris

Fordel: Et billigt alternativ til yogastudierne
Online yoga er billigere end de fleste yogastudier. Hos YogaStream koster det 129 kr/mdr for at være medlem. Her får du ubegrænset adgang til samtlige +2000 yogavideoer, og du får 25% rabat i vores shop. Har du dyrket yoga blot én gang på en måned, er yogaklassen allerede tjent ind. 

Ulempe: Hyggen ved de fysiske rammer 
Når du dyrker yoga online, går du glip af alle de små ekstra ting, som et yogastudie tilbyder såsom særligt yogaudstyr eller en god kop the efter klassen. Her kan vi anbefale, at du tager dig tid til at forkæle dig selv lidt før og efter din hjemmeyogapraksis - sæt noget behageligt musik på, tænd et stearinlys eller andet, som skaber en hyggelig stemning, og giv dig god tid til at finde hen på måtten. Mangler du en pølle eller andet lækkert yogaudstyr til din hjemmepraksis, kan du købe det her.

Alene eller i flok

Fordel: God kontakt til dig selv 
Det kan ofte være nemmere at slå hovedet fra og skabe kontakten til sig selv og sit åndedræt, når man ikke er omringet af andre yogaudøvere. I en hjemmepraksis behøver man ikke at bekymre dig om, hvordan man ser ud, hvordan man lyder, eller hvor dybt man kan gå ind i strækket. Man behøver ikke at forholde sig til andre, og det giver plads til at fokusere på sig selv. 

Ulempe: Ingen gruppedynamik
Når du dyrker yoga derhjemme, kan det være svært at få skabt den energi, der kan opstå, når man dyrker yoga sammen med andre i en gruppe. Savner du at dyrke yoga sammen med andre, så inviter din kæreste, din ven, veninde eller nabo over til en omgang hjemmeyoga. Du kan også prøve at være med på en af vores ugentlige LiveStreams, hvor du har mulighed for at chatte med yogalæreren og de andre deltagere.

Tidsbesparende eller forstyrrende

Fordel: Det er tidsbesparende
Med online yoga skal du ikke bruge ekstra tid eller penge på transport. Du skal ikke stresse over p-plads, eller om du mon kommer lidt for sent. Du kan bare blive hjemme og trykke play, når du er klar. 

Ulempe: Jeg bliver forstyrret
Bor du med din familie eller andre, er det nemt at blive forstyrret i sin hjemmeyogapraksis. Telefonen, din kat og nullermændene på gulvet kan også forstyrre. Det er altid en god idé at fjerne alle forstyrrende elementer, inden du starter din praksis. Sluk for telefonen, luk døren eller sikr dig, at der ikke kommer nogen hjem i løbet af din praksis. Det kan også være en god idé at finde en plads derhjemme, som du gør til din personlige yogakrog.

Fri leg eller mulighed for justeringer 

Fordel: Mist balancen, se fjollet ud og grin af det 
Når du dyrker yoga derhjemme er der plads til at eksperimentere med nye stillinger i fred og ro. Du behøver ikke tænke over, hvordan det ser ud, når du nørder med en ny stilling. Har du brug for at prøve igen, spoler du videoen tilbage, indtil øvelsen sidder lige i skabet. 

Ulempe: Laver jeg øvelserne rigtigt? 
Med online yoga har du ikke mulighed for at blive rettet af en yogalærer og på den måde sikre, at du udfører yogaøvelserne korrekt. Du skal derfor være ekstra opmærksom og lytte til din egen krop. Er du helt ny til yoga, anbefaler vi at du starter med et af vores begynderofrløb, hvor der er ekstra fokus på guidingen. 

Min yogaverden vs. inspiration fra andre

Fordel: Yoga i dit eget tempo 
Sæt videoen på pause, gentag øvelserne og fortsæt. Med online yoga får du en privat klasse i dit eget tempo, uden at skulle tænke på de andre elevers niveau. Kan du lide en klasse, kan du gemme den under dine personlige favoritter, så du nemt kan finde den og lave den igen. Du kan også kombinere flere klasser og fx lave et vinyasa flow efterfulgt af en meditation eller en åndedrætsøvelse, inden en hatha sekvens. 

Ulempe: Jeg sidder fast 
Laver du de samme videoer igen og igen? Det kan være svært at bevæge sig ud af sin comfort zone, hvis man først at fundet nogle videoer, man er rigtig glad for. Her anbefaler vi, at følge et yogaforløb, hvor du bliver præsenteret for forksellige yogastilarter. Prøv f.eks. 21-dages styrke og power eller læs om de forskellige yogastilarter her og bliv inspireret.

Yoga on-the-go

Fordel: Yoga på farten 
Online yoga kan du tage med dig hvor som helst, så længe der er internetadgang. Der er altså ingen grund til at stoppe din yogapraksis, hvis du fx skal ud at rejse. Du kan tage din yoga med dig på hotelværelset, i sommerhuset eller ved poolen. Med online yoga har du altid din yndlingslærer og favoritklasse lige ved hånden. 

Ulempe: Tekniske udfordringer
Tekniske udfordringer kan nemt ødelægge gode intentioner om at dyrke yoga. På YogaStream gør vi alt for at gøre det så nemt og enkelt at gå til som overhovedet muligt. Oplever du alligevel tekniske problemer, så læs vores guidelines for streaming her eller kontakt os på mail. 

Følg os på Instagram