Blog

8 gode grunde til at lave Solhilsen

8 gode grunde til at lave Solhilsen

Har du lavet yoga før, har du højst sandsynligt også prøvet at lave Solhilsen eller Surya Namaskar, som det hedder på Sanskrit. Surya betyder sol, og namaskara betyder at bøje sig eller at hilse. Traditionelt set bliver Solhilsen lavet om morgenen ved solopgang med ansigtet mod øst, netop for at hylde den opstigende sol. Men man kan lave Solhilsen alle tider på døgnet, når det passer ind. 

Sådan laver du en solhilsen

Solhilsen består af en række sammensatte yogastillinger (Asanas) og bruges ofte som opvarmende rutine i en yogapraksis. Populært siges Solhilsen at være all-round work-out for hele kroppen. Der findes mange variationer af Solhilsen, og du har måske allerede mødt Solhilsen A, Solhilsen B og den klassiske Solhilsen, som består af i alt 12 kraftfulde asanas. Fælles for de forskellige variationer er, at de har en udrensende og revitaliserende effekt på både krop og sind og styrker vores helbred.

Er du ikke helt overbevist, så læs med nedenfor, hvor vi giver dig 8 gode grunde til at lave Solhilsen.

1. Booster dit vægttab

Man starter ofte en yogapraksis ud med at lave en række solhilsner for at skabe varme i kroppen. Og med god grund. Hvis du sætter tempo på dine solhilsner og laver flere efter hinanden, begynder sveden hurtigt at pible frem. Solhilsen er være en forrygende kardiovaskulær træning, som kan hjælpe med at styrke hjerte-kar-systemet og bidrage til vægttab. Når du laver Solhilsen strækker og træner du dine mavemuskler, som hjælper dig med at øge metabolismen og fedtforbrændingen omkring maven.

2. Godt for dit hår

Regelmæssig udførelse af solhilsen booster din blodcirkulation. Det siges, at en god blodcirkulation forebygger hårtab, grå hår og skæl. Og ikke nok med det - øget blodcirkulation siges også at booste din hårvækst, så du kan få det havfruehår, du altid har drømt om eller forebygge de høje tindinger.

3. Stærkere muskler og led

Solhilsen styrker og strækker dine led, muskler og ligamenter. Bevægelserne, du laver, når du laver Solhilsen, arbejder særlig med fleksibiliteten af rygsøjlen. Styrke og smidighed i ryggen er vigtig i mange sportsgrene og kan forebygge rygskader i forbindelse med stillesiddende arbejde ved computeren. Hvis du laver Solhilsen korrekt, vil din krops lemmer langsomt blive mere symmetriske, hvilket siges at øge funktionen af dine indre organer.   

4. Øget glød i huden

Øget blodcirkulation siges at have mange gavnlige effekter for huden – især for gløden af huden. Så hvis du vil have en strålende hud og forhindre rynker, skal du bytte solbadningen ud med Solhilsen.

5. Bedre fordøjelse

Maven er centeret i vores krop, og et sundt tarmsystem er essentielt for vores helbred. Derfor er det vigtigt, at vores fordøjelse er i orden. Solhilsen kan hjælpe med at sikre en god fordøjelse, da de forskellige yogastillinger (asanas) øger blodtilførslen og dermed ilttilførslen til fordøjelsessystemet, som bl.a. resulterer i øget funktion af tarmene. Derudover giver foroverbøjninger en blid massage af maven, som kan hjælpe med af komme af med noget af den luft og andet, der kan sidde fast i den region.

6. Bedre nattesøvn

Det siges, at man kan forbedre sin nattesøvn ved at lave Solhilsen på daglig basis. At udfører de forskellige yogastillinger giver ro i krop og sind, hvilket er essentielt for at få en god nats søvn. Når du laver Solhilsen, trækker du vejret rytmisk i takt med de fysiske øvelser. Derfor kan en regelmæssig udførelse af Solhilsen give følelsen af ro og grounding i hverdagen. Skift derfor sovepillerne ud med Solhilsen, og sov godt.

7. Holder angsten for døren

Ifølge flere studier har den gamle yogatradition hjulpet flere angstpatienter med at blive raske. Kombinationen af yogastillinger og vejrtrækningsteknikker er med til at berolige nervesystemet, som hjælper med at afslappe sindet. Derudover hjælper det med at balancere aktiviteten i de endokrine kirtler - især skjoldbruskkirtlen, som spiller en rolle i en række både fysiske og kognitive processer.

8. Øget udrensning

Når man laver Solhilsen, arbejder man aktivt med indåndingerne og udåndinger. Det gør, at lungerne får masser af luft og bliver grundigt ventileret, så blodet bliver iltet. Bevidste, rytmiske åndedræt hjælper på den måde med at udrense kroppen og komme af med karbon dioxid og andre toksiner. 

Lær at lave Surya Namaskar - Solhilsen

Har du aldrig lavet Solhilsen før, så få Michales 7 minutters gennemgang her. Eller prøv en klassisk solhilsen her.

Når du har lavet Solhilsen nogle gange, vil du hurtigt mærke, hvordan vejrtrækningen bliver dybere og kroppen mere bevægelig.

Rigtig god fornøjelse!

Følg os på Instagram